Goud geeft als belegging geen dividend. Iets wat met aandelen of obligaties wel het geval is. Het enige rendement dat met goud gemaakt kan worden is de koerswinst van de goudprijs. Die koerswinst voor diegenen die begin deze eeuw gouden baren of munten kochten is niet mals geweest. Op basis van de huidige goudprijs heeft met een rendement behaald van ongeveer 200 procent.
Afgezien van de flinke koerswinst heeft goud als belegging een aantal voordelen ten opzichte van reguliere beleggingen. En juist in de huidige tijd waarin wij leven is het belangrijk om een gedeelte van het vermogen in goud te steken.
Stabilisatie
In 2015 bereikte goud zijn absolute hoogtepunt toen de goudprijs 1.900 dollar per troy ounce aantikte. Sindsdien viel de goudprijs terug tot onder de 1.050 dollar per troy ounce. In de afgelopen jaren is goud (nog) niet boven de grens van 1.350-1.375 dollar uitgekomen.
Desondanks zien wij dat goud zich in de afgelopen maanden steeds meer begint te gedragen als datgene waar het om bekend staat: een vluchthaven in tijden van onzekerheid. In de afgelopen jaren zijn er genoeg macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen geweest die in het voordeel spreken van goud; de moeizame Brexit-onderhandelingen, de onvoorspelbare Amerikaanse president Trump, de handelsoorlogen, het opkomend populisme, de spanningen in het Midden-Oosten, de nieuwe Koude Oorlog tussen de VS en Rusland en ga zo maar door. Desondanks leek niets goud te kunnen ontvlammen.
Totdat de aandelenbeurzen in de Verenigde Staten in oktober van 2018 begonnen te dalen. Door het versneld verhogen van de rente door de Federal Reserve sloop de angst de financiële markten binnen. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld de handelsoorlog tussen China en de VS voor extra druk op de bedrijvigheid van de twee grootste economieën ter wereld. Deze angst zorgde voor een wereldwijde sell-off bij verschillende aandelenindices wereldwijd waarbij sommigen officieel in een bear-markt terecht kwamen. Ook de AEX ontsnapte niet aan de malaise en moest over 2018 een verlies incasseren van ruim 10 procent.
Recessie voor de deur
Door de flinke keldering van verschillende aandelenbeurzen wereldwijd is de vraag niet meer of, maar eerder wanneer de volgende recessie zijn intrede doet. Nu de angst er bij verschillende beleggers er goed in zit, wagen ook analisten zich er aan om aan te kaarten dat de waarderingen van aandelen en obligaties in de afgelopen jaren té hoog zijn opgelopen door goedkoop gedrukt geld van centrale banken.
Goud weer in de spotlight
Goud profiteert bij uitstek van bovengenoemde ontwikkelingen. Na 7 maanden van verlies in 2018 schoot de goudprijs in het laatste kwartaal van 2018 omhoog met ruim 3.000 euro per kilo. Uit verschillende prognoses van analisten wereldwijd blijkt dat er nog meer in het vat zit. Zo voorspelt onze eigen Georgette Boele, een van ’s werelds beste goudvoorspellers dat de goudprijs in 2019 zal stijgen tot 1.400 dollar per troy ounce.
Aullure
Wie wil profiteren van de mogelijke wederopstanding van goud kan bij Aullure uitstekend uit de voeten. Wij bieden verschillende fysieke gouden baren en munten aan in verschillende gewichten. In combinatie met volledig verzekerde opslag in Nederland of Zwitserland bent er van verzekerd dat uw goud in veilige handen is. Daarnaast hanteren wij het scherpte opslagtarief van Nederland waardoor u flink bespaart in vergelijking met opslag bij andere aanbieders.