Sinds de Brexit de hele financiële markt in zijn greep houdt is de opmars van zilver in een stroomversnelling geraakt. Inmiddels lijkt ook de prijs van 20 dollar per troy ounce binnen handbereik.
2016 is vooralsnog een enorm goed jaar voor zowel de zilver- als goudprijzen. Goud staat sinds het begin van dit jaar op een winst van 24 procent en zilver doet het nog beter met een winst van maar liefst 35 procent. Zelden hebben beide edelmetalen in zo’n korte tijd zó goed gepresteerd.
Er zijn verschillende redenen waarom goud en zilver dit jaar deze prestatie leveren. Deze redenen zijn allemaal te herleiden naar een grote onzekerheid onder beleggers. Zo zijn de experimenten van centrale banken mislukt, ziet het banksysteem (vooral in Europa) er fragiel uit en zorgen gebeurtenissen als een Brexit voor een extra klim omhoog.
Goud/zilver ratio
Zilver doet het dit jaar vooralsnog beter dan goud. Wat hierbij vooral opvalt is dat de goud/zilver ratio de afgelopen tijd is gedaald na het bereiken van een top van 80,57. Relatief gezien houdt dit in dat goud ten opzichte van zilver goedkoper is geworden.
De goud/zilver ratio wordt berekend door de prijs van goud te delen door de prijs van zilver. De ontwikkeling van deze ratio in de geschiedenis, vertelt ons hoe “duur” of hoe “goedkoop” het ene edelmetaal tegenover het andere op een bepaald moment is. Op dit moment staat de goud/zilverratio op 70.40, wat inhoudt dat goud 70,4 keer duurder is dan zilver. De gemiddelde goud/zilver ratio verhouding is 57.7, wat inhoudt dat zilver ondanks de flinke winsten nog steeds de potentie heeft voor verdere stijgingen.
Sinds afgelopen donderdag, nadat de uitslag van het Britse referendum bekend werd, is zilver gestegen met 13 procent. Goud heeft in dezelfde periode ‘slechts’ 8 procent geplust. Op het moment van schrijven noteert zilver een prijs van 19,20 per troy ounce. De laatste keer dat zilver de grens van 19 dollar slechtte was in augustus 2014.
Ondanks deze ‘top’ stellen verschillende analisten en banken dat de opmars van zilver nog niet ten einde is. Zo voorspellen analisten van onder andere Commerzbank en Deutsche Bank dat zilver dit jaar nog de grens van 20 dollar per troy ounce gaat doorbreken.
Als je een belegging zoekt die in historisch perspectief goedkoop is én die nog genoeg potentie heeft voor een weg omhoog, dan kan je dus niet om zilver heen.