De uitbreiding van het stimuleringsprogramma dat Mario Draghi afgelopen week aankondigde, en de invoering van een negatieve rente door de Bank of Japan, laten zien dat centrale banken verslaafd zijn geraakt aan onconventioneel monetair beleid. Daarom zouden pensioenfondsen, als het aan Christopher Wood ligt, 70% van hun vermogen in goud of goudgerelateerde beleggingen moeten steken.
Christopher Wood is een vermogensbeheerder bij het Aziatische beleggingsfonds CLSA, een van de grootste Aziatische beleggingsfondsen. Volgens de vermogensbeheerder kan het monetaire beleid van de centrale banken zorgen voor een ineenstorting van het ongedekte geldsysteem. In zijn modelportefeuille schetst hij dat pensioenfondsen de helft van hun vermogen moeten omzetten in fysiek goud, 20% in goudmijnaandelen en het resterende bedrag in Aziatische aandelen, met uitzondering van Japanse aandelen.
Volgens Wood kan de goudprijs tijdens een bull market stijgen met 240% tot $4.212 per troy ounce. Om tot dit bedrag te komen redeneert de vermogensbeheerder als volgt: goud piekte in 1980 op $850 dollar per troy ounce, sindsdien is het inkomen per hoofd van de bevolking in de VS gestegen met 4,5% per jaar. Wanneer je deze stijging van het inkomen doorberekent naar de goudprijs kom je tot het bedrag van $4.212 per troy ounce.
Lage rente & Pensioenfondsen
Voor pensioenfondsen zijn renteverlagingen door centrale banken dramatisch. Hierdoor zullen zij steeds meer geld opzij moeten leggen om aan toekomstige dekkingsgraden te voldoen. Dit houdt in dat pensioenfondsen de komende jaren ongetwijfeld zullen korten op de pensioen, en dat deze niet worden geïndexeerd voor prijsinflatie. Ook de pensioenpremies gaan waarschijnlijk omhoog, wat inhoudt dat het loonstrookje van werknemers iets lager uit zal vallen dan nu het geval is.