Het opkoopprogramma van de ECB schakelt vandaag een versnelling hoger. De centrale bank koopt vanaf vandaag naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties op. Met het opkopen van bedrijfsleningen hoopt de centrale bank de kredietverlening in de eurozone te stimuleren en de rentes voor bedrijven te verlagen. De centrale bank hoopt ook de inflatie (wederom) extra aan te wakkeren. Deze wil maar niet bijblijven van de enorme omvang van het balanstotaal van de centrale bank.
De ECB koopt sinds maart afgelopen jaar maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties op. Op 10 maart dit jaar is dit bedrag nog eens verhoogd naar 80 miljard en kondigde Mario Draghi aan dat er vanaf 8 juni, vandaag dus, ook nog leningen van bedrijven zullen worden opgekocht.
De aankondiging zorgde er voor dat er afgelopen maanden een ware run ontstond op bedrijfsleningen. Bedrijven gaven in mei voor ruim 50 miljard aan obligaties uit, het op een na grootste bedrag dat ooit in een maand in de markt is gezet volgens persbureau Bloomberg.
Door de stap van de ECB wordt het (volgens de ECB) makkelijker en goedkoper voor een bedrijf om een lening in de markt te zetten. Met het opkoopprogramma ontstaat er een stijgende vraag naar schuldpapier. De kredietwaardigheid van een land of bedrijf en de marktprijs doen er niet meer toe, gezien er namelijk altijd een tegenpartij is die constant schulden opkoopt. En juist dit is een risico volgens analisten.
Daarnaast zijn er grote zorgen over de omvang van de balans van de ECB. Deze groeit inmiddels richting de 3,5 duizend miljard euro, waarvan de helft bestaat uit obligaties die in het kader van het opkoopprogramma zijn opgekocht. De kritische vraag die analisten stellen is of de centrale bank ooit van al deze schulden af zal komen.
Vooralsnog lijkt het monetaire beleid van de ECB niet te werken. Toch blijven ze bij de centrale bank koppig volhouden dat het wél gaat werken. In een video online gezet door de centrale bank zien we hoe het opkoopprogramma er in de praktijk uit ziet. Bekijk deze video hieronder.