Na de angst voor een Brexit is de angst voor het omvallen van banken het volgende hoofdpijndossier waar beleggers zich grote zorgen om maken. Met name Italiaanse banken hebben de afgelopen dagen flinke klappen gekregen op de beurs.
Het aandeel van de derde grootste bank van Italie, Monte dei Paschi di Siena, kelderde gisteren met 14 procent. De handel in het aandeel werd zelfs meerdere malen stilgelegd, omdat de koers zo hard daalde. Ook vandaag daalt het aandeel fors met maar liefst 19 procent. Het aandeel van de bank is in het eerste half jaar van 2016 al ruim 70 procent minder waar geworden. Ook andere Italiaanse banken, waaronder UniCredit daalden flink.
Aanleiding voor de daling van gisteren is een brief van de Europese Centrale Bank waarin president Mario Draghi eist dat Monte dei Paschi di Siena voor 3 oktober met een plan komt om in 3 jaar tijd voor meer dan 10 miljard euro te snijden in slechte leningen.
Brussel vs. Rome
Al langer gaan er geruchten dat de Italiaanse regering bereid is om noodlijdende Italiaanse banken te ondersteunen met miljarden om zo de buffers te verstevigen. Dit is tegen het zere been van de ECB omdat dit wordt gezien als staatssteun.
Sinds de kredietcrisis moeten Europese banken eerst aandeel- en obligatiehouders laten opdraaien voor verliezen. Wanneer dit niet voldoende is, mag een overheid alsnog bijspringen. Het probleem voor de huidige Italiaanse premier Renzi, is dat veel Italiaanse banken hun klanten de afgelopen jaren obligaties en aandelen van zichzelf hebben verkocht. Indien de Italiaanse premier kiest voor de oplossing van de ECB, dan houdt dit in dat veel Italianen direct worden geraakt door de maatregelen.
Italiaanse banken
In totaal hebben Italiaanse banken voor meer dan €360 miljard aan slechte leningen uitstaan. Gemiddeld genomen heeft een Europese bank 3,2% aan slechte leningen in de portefeuille staan. Bij Italiaanse banken ligt dit percentage echter ruim boven de 10%.