Wat enkele maanden nog voor onmogelijk werd gehouden, komt nu toch echt heel erg dichtbij. Gisteravond heeft ING laten weten dat het de spaarrente per 1 september verlaagt naar 0,30 procent.
Het Financiële Dagblad meldt dit op basis van een brief die ING naar haar klanten heeft gestuurd. De ING is hiermee de eerste bank in Nederland die deze stap neemt. Bij vorige verlagingen was de bank ook bijna altijd de eerste, maar volgenden ABN Amro en Rabobank snel. De stap betekent kort gezegd dat klanten voor iedere 1000 euro aan spaargeld nog maar 3 euro aan rente ontvangen.
Naast de lage spaarrente kunnen de inflatie en vermogensrendementsheffing er voor zorgen dat het spaarsaldo nóg lager wordt. Als je namelijk meer dan € 21.330 (of 42.660 euro als het gaat om fiscaal partners) bezit, moet je vermogensrendementsheffing betalen. De vermogensrendementsheffing bedraagt 1,2 procent en moet betaald worden over het bedrag dat boven de heffingsvrije grens uitkomt.
Wie dus spaargeld heeft en boven de heffingsvrije grens komt (€21.330), zou tegen een spaarrente moeten sparen die hoger is dan de inflatie én de vermogensrendementsheffing bij elkaar opgeteld om rendement uit het spaargeld te halen. Het moge duidelijk zijn dat dit met de huidige rentestanden nooit zal lukken.