Uit een vertrouwelijk IMF-rapport dat gisteravond uitlekte blijkt dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan de voorgestelde 82 tot 86 miljard dat is overeengekomen met de Eurogroep. Persbureau Reuters heeft de hand weten te leggen op het rapport waarin het IMF zich verzet tegen het standpunt van Duitsland dat directe afschrijvingen op de schuld niet aan de orde zijn.
Gisteravond kregen alle Europese landen van de eurozone een rapport van het Internationaal Monetair Fonds met een update over de staat van de Griekse schuld. Hierin staat vermeld dat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd sterk is verslechterd. De staatsschuld van het land loopt hierdoor de komende 2 jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie. Om deze schuld houdbaar te maken, is veel meer schuldverlichting nodig dan de eurolanden nu op tafel hebben gelegd.
Indien de eurolanden vasthouden aan het voorstel dat zij hebben gedaan waarbij langere looptijden voor leningen zijn afgesproken dan dient deze looptijd dramatisch te worden verlengd, inclusief een aflossingsvrije periode van 30 jaar, aldus het IMF. Mocht de eurogroep geen heil hierin zien dan zijn grote, directe afschrijvingen het enige andere alternatief.
Het IMF gaat hiermee openlijk de strijd aan met Duitsland over (een gedeeltelijke) kwijtschelding voor de Grieken, waarmee verder wordt onderstreept dat er nog grote onenigheid is tussen alle belanghebbende partijen over de Griekse schuldenkwestie. Over details van het hulppakket aan de Grieken zal in de komende weken worden onderhandeld. Tot die tijd heeft Griekenland een overbruggingskrediet nodig waarmee het land de acute financiële problemen, zoals die van de banken, kan oplossen. De Grieken moeten a.s. maandag ook een afbetaling van € 3,5 miljard aan de ECB doen en de betalingsachterstand aan het IMF moet tevens worden betaald.
Vandaag vergaderen de ministers van Financiën van de EU-lidstaten over het overbruggingskrediet. Een van de mogelijkheden is om het overbruggingskrediet te financieren uit de noodpot van de Europese Commissie (het EFSM). De Britse minister van Financiën liet weten niets te zien in dit plan aangezien de Britse regering (die ook bijdraagt aan deze pot) is beloofd dat deze nooit zal worden gebruikt om eurolanden met financiële problemen bij te staan.