Een Grexit lijkt op dit moment vermeden nadat de eurogroep en Griekenland weer in gesprek zijn met elkaar over een nieuw schuldenpakket. Volgens een peiling van Bloomberg onder 34 economen is het gevaar van een Grexit ondanks de toezegging van tussen de € 80 en 86 miljard nog niet vermeden en moeten we serieus rekening houden met een Grexit volgend jaar.
Terwijl Tsipras bezig is om aan alle Europese vereisten te voldoen om gebruik te mogen maken van het schuldenpakket, stellen de economen in de peiling dat Griekenland enorme moeite zal hebben om het driejarige programma dat wordt opgelegd door de Eurogroep uit te voeren.
Afgelopen maandag voerde Griekenland al een BTW-verhoging door. Voor vandaag staat weer een stapel aan hervormingen waaronder vervroegde pensioenregelingen, en het belastingtarief van boeren dat van 13 naar 29 procent wordt opgetrokken. Daarnaast wordt vandaag ook gestemd over een bepaling die er voor zorgt dat mensen met een hypotheek in Griekenland hun huis kunnen kwijtraken zodat deze weer op de markt terecht komt. Volgens berichten op twitter zal Syriza parlementslid Makri in ieder geval tegen de hervormingen stemmen.
Makri(syriza mp)will say "no" to the second package of measures. "This is a parliamentary coup, from a bunch of economic murderers" #Greece
— fdoulgeri (@fdoulgeri) 22 juli 2015
De Europese schuldeisers weigeren vooralsnog om aan een schuldenverlichting te denken, iets waar het Internationaal Monetair Fonds al tijden op hamert. Volgens een van de respondenten, Peter Dixon, een econoom bij Commerzbank in Londen is schuldenverlichting voor de Grieken bijna onontkoombaar: ‘“Without some form of debt relief, the package will never be big enough. Loading additional loans onto a country which cannot afford to repay them corresponds to Einstein’s definition of insanity: Trying the same thing over and over again in the expectation of different results.”’
Ook Mario Draghi heeft zich afgelopen week uitgesproken voor een schuldenverlichting voor Griekenland om zo een sneller herstel van de Griekse economie te waarborgen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil (onder druk van haar achterban) echter niets van een schuldenverlichting voor de Grieken weten.
“Apart from Germany, it appears that most people are in agreement that Greece needs a substantial debt writedown,” stelt Alan McQuaid, chief economist bij Merrion Capital. in Dublin. “Unless they get it, it is hard to see the country surviving within the euro zone indefinitely.”
Voor de peiling heeft Bloomberg 34 economen ondervraagd waarbij 71 procent stelde dat Griekenland in 2015 zal overleven indien het toegezegde bedrag van tussen de € 80 en 86 miljard zal worden toegekend. Meer dan de helft van de economen stelde dat een Grexit volgend jaar weer dichtbij zal komen indien de Grieken niet worden tegemoet gekomen met een verlichting van de schulden.