Dé graadmeter voor een recessie heeft afgelopen vrijdag een startsein afgegeven. Voor het eerst sinds 2007 werd de Amerikaanse yield curve invers.
In de Verenigde Staten kwam de lange tienjaarsrente afgelopen vrijdag voor het eerst onder de korte rente. Historisch gezien is dit vaak hét signaal dat een recessie op handen is. In het verleden werd de inverse rentecurve in 1982, 2001 én 2008 gevolgd door een recessie.
Vrijdag sloten de financiële beurzen in de Verenigde Staten na de inverse yield curve af met forse koersverliezen. Zo eindige de Dow Jones index 1,8 procent lager. De brede S&P 500 daalde met 1,9 procent en de Nasdaq leverde 2,5 procent in.
Europa
Niet alleen in de Verenigde Staten laten cijfers zien dat de economie afkoelt. Zo zagen we ook in Europa dat de industrie hapert. Afgelopen vrijdag daalde de tienjaarsrente voor het eerst sinds oktober 2016 onder de 0 procent. De Duitse tienjaarsrente geldt als een van de meest veilige beleggingen ter wereld.
Daarnaast nam de industriële activiteit in Duitsland flink af. De Duitse PMI, die het activiteitsniveau van de inkoopmanagers in de productiesector meet, is met 44,7 uitgekomen op het slechtste cijfer in 7 jaar tijd.
“Het gaat het nu toch wel erg hard”
“Het gaat nu toch wel erg hard naar beneden. Het geeft aan dat we naar een significant lagere groei gaan. Zeker in Europa is de groei dramatisch laag, in de VS viel het nog mee, maar de laatste signalen (daar) zijn ook verzwakt”, aldus analist Corné van Zeijl.
Analisten stellen dat vanaf het punt dat de rentecurve invers wordt, het vaak 9 tot 12 maanden duurt voordat de crisis écht voelbaar wordt voor consumenten en bedrijven.