De opmars van goud lijkt geen grens te hebben. Vandaag bereikt de goudprijs wederom een nieuwe mijlpaal door de grens van $1.500 per troy ounce te doorbreken. Het hoogste niveau sinds maart 2013.
De enorme opwaartse beweging van de goudprijs in de afgelopen weken is te danken aan verschillende factoren. Zo speelt de handelsoorlog tussen de VS en China een belangrijke rol. De escalatie van de handelsoorlog in de afgelopen dagen zorgt er voor dat steeds meer beleggers eieren kiezen voor hun geld en kijken naar een van de veiligste beleggingen ter wereld: goud.
Daarnaast zorgt het beleid van centrale banken er voor dat valuta’s steeds meer devalueren, wat wederom in het voordeel spreekt van goud.
Goud 2019: +17%
De goudprijs uitgedrukt in dollars steeg in 2019 vooralsnog met 17 procent. Een indrukwekkende prestatie. Daarnaast bereikte de goudprijs in maar liefst 72 verschillende valuta het hoogste niveau ooit gemeten. Enkele van deze valuta zijn het Britse pond, de Indiase Rupee, de Canadese dollar, de Australische dollar, de Japanse Yen en de Zuid-Afrikaanse Rand.
Fed in spagaat
De Federal Reserve kondigde afgelopen week de eerste renteverlaging aan in 10 jaar tijd. Tegelijkertijd liet de centrale bank weten dat de renteverlaging geen begin is van een reeks renteverlagingen. Dit zorgde er voor dat de dollar aansterkte en de goud- en zilverprijzen onder druk kwamen te staan.
Een dag later kondigde Trump echter aan dat China een bijkomende heffing krijgt van 10 procent op goederen ter waarde van 300 miljard. Dit was dé katalysator voor de goudprijs om de weg omhoog weer te vervolgen.
China reageerde door een nieuwe stap in de handelsoorlog te ontketenen. Het land besloot de Chinese munt te devalueren tot het laagste niveau in 11 jaar tijd. Dit maakt aankopen in China interessant en zorgt er voor dat de heffingen van de Verenigde Staten deels worden ontkracht. Daarnaast wordt de import van Amerikaanse landbouwproducten stilgelegd.
Deze laatste escalatie brengt vele risico’s met zich mee. Ook voor China zelf, aangezien het land uit de eigen reserves moet putten om de eigen munt in te kunnen kopen. Internationaal is het risico eveneens groot: wanneer de yuan serieus wordt gedevalueerd, kunnen andere landen volgen, zodat zij hun concurrentiekracht niet verliezen.
Dit alles leidt er toe dat steeds meer beleggers teruggrijpen naar een zekerheid als goud.