De Europese Centrale Bank (ECB) gaat samen met 21 centrale banken van Europese landen de goudtransacties coördineren. De landen van de eurozone hebben samen met de ECB, de Zweedse en de Zwitserse centrale bank voor de vierde keer een akkoord bereikt over de verkoop van goudreserves gesloten.
De ECB laat in een persbericht weten dat de samenwerking tussen de centrale banken eind september van dit jaar zal starten, wanneer de huidige goudafspraken van de ECB komen te vervallen. In het persbericht stelt de ECB dat goud een belangrijk element blijft binnen de mondiale monetaire reserves. Daarnaast wordt aangegeven dat de ondertekenaars van het akkoord hun goudtransacties blijven coördineren om marktverstoringen te voorkomen.
Het goudakkoord is een internationaal akkoord over de verkoop van goud. Afspraak is dat al die banken niet meer dan 400 ton goud per jaar mogen verkopen. Het goudakkoord geldt voor vijf jaar, het huidige akkoord loopt van september 2009 tot september 2014.
Het eerste goudakkoord dateert van 1999. Toen ging het gerucht dat centrale banken een aanzienlijk deel van het goud wilden verkopen. Daardoor daalde de goudprijs. Om weer rust in de tent te krijgen, sloten vijftien Europese centrale banken een goudakkoord. Zij spraken af dat ze maximaal 400 ton goud per jaar zouden verkopen. Dit goudakkoord bracht weer wat rust op de markt.
Sinds 2009 zijn de Europese centrale banken netto kopers geworden van goud. In 2013 verkochten alle Europese centrale banken gezamenlijk slechts 5,8 ton goud. Duitsland was verantwoordelijke voor het grootste deel van de verkopen. In onderstaande grafiek is goed te zien hoe sterk de verkopen van goud door Europese centrale banken zijn afgenomen.