De euro start het jaar met een stevige daling. De waarde van de munt is maandag met 0,8 procent gedaald. Vanochtend vroeg zakte de Europese munt tot het laagste niveau sinds maart 2006.
Door het herstel van de Amerikaanse economie en het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten in de eerste helft van dit jaar wordt verhoogd, raakt de dollar steeds meer in trek onder beleggers. Ook maakt de Europese Centrale Bank zich op voor nieuwe maatregelen om de economie in de eurozone te stimuleren.
Mario Draghi benadrukte afgelopen vrijdag nog dat de voorbereidingen voor nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de eurozone in volle gang zijn. Ook benadrukte hij dat het risico voor deflatie in de eurozone niet kan worden genegeerd. De mogelijkheid dat de ECB op termijn de inflatiedoelstelling van ongeveer 2 procent kan halen is het afgelopen half jaar geslonken.
Ook de onzekerheid rondom Griekenland en de positie van het land in de eurozone doet de eurozone meer kwaad dan goed op dit moment. Zo wordt een vertrek van Griekenland uit de eurozone niet meer uitgesloten. Ook de Duitse regering is bereid een vertrek van Griekenland uit de eurozone te accepteren. Bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schaüble denken dat de eurozone die stap van Athene kan opvangen.
Edelmetalen hebben geprofiteerd van de onrust op de financiële markten en een mogelijke Griekse exit uit de eurozone. Goud bereikte maandag een koers van $1.197,45. Dit terwijl de koers op 2 januari nog daalde naar $1.172,05. In euro’s doorbrak de goudprijs vandaag de €1000 euro grens voor een troy ounce goud. De laatste keer dat dit gebeurde was in september 2013. De onrust in de eurozone en de verwachting van Quantitative Easing in Europa maken dat meer beleggers op zoek gaan naar een ‘safe haven’.
De koers van EUR/USD is in 2014 behoorlijk onderuit gegaan, van bijna 1,40 naar 1,192115 op het moment van schrijven. Daarmee is de koers waartegen de euro begonnen is begin 1999, van 1,17 dollar per euro, voor het eerst sinds november 2003 in zicht. Een goedkopere euro is niet per definitie slecht. Het is bijvoorbeeld goed voor exporterende bedrijven. Hun producten worden voor mensen buiten Europa goedkoper.