Afgelopen weekend, op een bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, maakte ECB-president Draghi bekend de rente verder te verlagen.
Voor Nederland betekent dit dat de Nederlandse staat nog nooit eerder zo goedkoop zijn schulden en uitgaven kon financieren. De staat kan nu voor 1,09 procent aan rente een tien jarige lening financieren. Voor de financiële crisis was een rente omstreeks de 4 procent gebruikelijk. Zo betaalde de Nederlandse staat in de afgelopen 25 jaar gemiddeld 4,78 procent rente op staatsleningen met een looptijd van tien jaar.
Financiële markten wachten al een tijd op ferme maatregelen van Draghi en wijzen vaak op de honderden miljarden die de Amerikaanse Federal Reserve de voorbije jaren in de economie heeft gepompt en dat nu nog steeds doe onder de noemer Quantitative Easing (QE). Die geldverruiming leidt tot goedkoop geld, wat de vergoeding op rentes drukt, het lenen goedkoper maakt en geeft zodoende de economie via kredietverlening een impuls.
Critici daarentegen noemen QE doping voor de economie die verslaafd raakt aan te veel en goedkoop geld, en mogelijk zorgt voor een financiële zeepbel. Daarnaast zal de rente dalen voor ålle Europese landen, inclusief landen als Spanje en Italie die op dit moment niet gebaat zijn bij een dergelijke lage rentestand aangezien de druk om te hervormen dan weg valt.