ECB-president Mario Draghi herhaalde in een interview met een Litouwse zakenkrant dat de Europese Centrale Bank bereid is ”onconventionele steunmaatregelen” te nemen indien het prijsniveau in de eurozone daar aanleiding toe geeft. Hiermee hint Draghi op verdere kwantitatieve verruiming in de eurozone.
De euro reageerde door te direct te zakken en staat momenteel op een koers van 1.27230 dollar, het laagste niveau in 2 jaar. Door de sterke dollarkoers wordt het herstel van de edelmetalen die begin deze week werd ingezet onderbroken. Barclays stelt in een interview dat de euro binnen 6 maanden richting de 1,10 zal duiken.
In een interview met CNBC stelt hoofd van FX Strategy van Asia Pacific, Mitul Kotecha, dat de euro gezien de recente ontwikkelingen gevoelig is voor een ”aanzienlijke” koersval. Barclays verwacht dat de neerwaartse trend van de koers meerdere jaren kan duren, als gevolg van de zwakke economische vooruitzichten in de eurozone. Barclays wijzigt het vooruitzicht voor de euro voor de komende 12 maanden dan ook van 1,25 naar 1,10 dollar.
Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, was in Litouwen om er te spreken over de implementatie van de euro in de Baltische staat. De ECB heeft aanzienlijke stimuleringsmaatregelen ingezet sinds juni, toen de centrale bank aankondigde de rentetarieven te verlagen, en goedkoop vierjarige leningen aan banken te verschaffen.
Die maatregelen werden in september opgevolgd door aanvullende rentetarieven en de aankondiging van een voorgenomen plan om door activa-gedekte effecten op te kopen. Er is dus een contrast aan het ontstaan wat betreft monetair beleid waarbij de Fed stopt met Quantitave Easing, terwijl in Europa een ruimer monetair beleid zal ontstaan.