Deze week zijn alle ogen gericht op de notulen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank. Beleggers zullen hierin speuren naar passages over het Brexit referendum en hints ten aanzien van aanvullende verruimingsmaatregelen als gevolg hiervan.
Fed
Woensdag verschijnen de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Analisten hopen daaruit iets te halen over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Meerdere keren dit jaar werd de spanning voor een renteverhoging opgebouwd, meestal vanwege een positief banencijfer. Vaak bleek het loos alarm, omdat na een positief cijfer vaak tegenvallende macrocijfers volgden.
Ook dit keer weer precies hetzelfde scenario. Afgelopen vrijdag verschenen cijfers over de producentprijzen. Deze waren zo teleurstellend dat de kans op een renteverhoging door Bloomberg daalde van 22 naar 18 procent.
ECB
Tijdens de laatste ECB-vergadering is de Brexit wel besproken, maar conclusies zijn achterwege gelaten daar er nog geen nieuwe economische cijfers beschikbaar waren over de staat van de Britse economie. De eerste cijfers van het effect van de Brexit stromen de laatste tijd mondjesmaat binnen. Zo is het effect op de woningmarkt, industrie en de bouw in Groot-Brittannië sterk negatief, op andere indicatoren valt het nog mee.
Deze week verschijnen de Engelse werkloosheidscijfers, die waarschijnlijk wat hoger uit zullen vallen. Ook zal er meer duidelijkheid zijn over het traject voor de Brexit onderhandelingen. Enkele kabinetsleden hebben laten doorschemeren dat het land nog niet klaar is om aan de onderhandelingen te beginnen over een Brexit. Ook de aanstaande verkiezingen in Duitsland en Frankrijk kunnen de Brexit onderhandelingen belemmeren. Mede hierdoor zou een Brits vertrek uit de Europe Unie worden uitgesteld tot 2019. De negatieve effecten van een Brexit worden dus uitgesteld.
Een ander zorgenkindje in Europa, Italië, zal ook een eigen referendum krijgen. De Italiaanse Hoge Raad ging afgelopen week akkoord met het organiseren van een referendum. Deze zal voornamelijk gaan over het voornemen van premier Renzi om de macht van de Senaat te beperken om politieke hervormingen mogelijk te maken.
De premier heeft zijn lot reeds aan de uitslag verbonden. De Italiaanse regering heeft 60 dagen de tijd om een datum te bepalen. November lijkt vooralsnog de meest waarschijnlijke maand voor het referendum. Renzi probeert alvast de steun van de bevolking te winnen door belastingverlagingen en pensioenverhogingen te beloven.
Gevreesd wordt dat de kiezers hun groeiende onvrede met het beleid van Renzi handen en voeten geven en zijn voorstel afwijzen. Die zullen dan waarschijnlijk gewonnen worden door de eurosceptische protestpartij Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo. Eenmaal de touwtjes in handen, zal de populist zich sterk kunnen maken voor een ‘Italeave’, zo klinkt het.