Het sentiment onder beleggers over Europa is al maanden ronduit slecht. De vluchtelingencrisis, de bankencrisis in Italië, nieuwe schuldenverlichtingen voor Griekenland, de ECB die ondanks een arsenaal aan maatregelen nog steeds geen economische groei bewerkstelligt, de angst voor een Brexit en ga zo maar door. Volgens een rapport van UBS halen fondsbeheerders al bijna 15 weken lang geld weg uit fondsen die in Europese aandelen beleggen.
The Wall Street Journal meldt daarnaast dat de Bank of America Merrill Lynch heeft berekend dat de uitstroom, vanaf het begin van dit jaar, in totaal neerkomt op 28,5 miljard euro. Dit is tevens de langste verkoopgolf in Europa sinds de crisis uitbrak in 2008.
In 2015 waren beleggers juist nog positief over Europa. Het monetaire beleid van de ECB en het herstel van de economie zorgde er juist voor dat beleggers op de Europese aandelenmarkten afkwamen. Zo steeg de Stoxx Europe 600, de index met de grootste Europese bedrijven, in 2015 met 6,8 procent. De Amerikaanse tegenhanger, de S&P 500 daalde in hetzelfde jaar met 1 procent. Dit jaar daalde de Stoxx Europe 600 in de eerste 4 maanden van het jaar met maar liefst 7,8 procent, terwijl de S&P 500 juist steeg met 0,4 procent. Het geld dat uit Europe wordt weggehaald gaat volgens The Wall Street Journal voornamelijk naar beleggingen in opkomende markten en Amerikaanse obligaties.
Europa staat voor een aantal grote uitdagingen dit jaar die het herstel van de economie flink kunnen destabiliseren. Zo hebben de stimuleringsmaatregelen van de ECB, waaronder een negatieve rente, het rendement op staatsleningen uit de eurozone bijna doen verdwijnen. Ongeveer 54 procent van de staatsleningen in Europa heeft op dit moment een negatief rendement.
Ook een mogelijke Brexit op 23 juli kan de financiële markten in heel Europa in gevaar brengen. Kredietverzekeraar Euler Hermes becijferde vandaag dat een Brexit de economische groei in Nederland de komende drie jaar met 1,5 tot 2,4 procentpunt negatief zal beïnvloeden. Daarnaast spelen een eventuele Griekse schuldenverlichting, de vluchtelingencrisis, de zorgen om Zuid-Europese banken, en het politieke klimaat in verschillende landen ook mee in het besluit van beleggers om Europa de rug toe te keren.