Deze week is er veel om naar uit te kijken. Zo verschijnt er nieuws vanuit de Europese Centrale Bank, China, Portugal én het Amerikaanse presidentsdebat.
Woensdag komt China naar buiten met cijfers over de economie. Afgelopen week laaide de angst over een afkoeling van de Chinese economie weer op. De cijfers die deze week verschijnen waaronder cijfers over de economische groei, detailhandelsverkopen en investeringen zullen het beeld hierover versterken of wijzigen. Woensdag verschijnt daarnaast ook het Beige Book van de Federal Reserve met een update over de meest recente economische ontwikkelingen in de VS. Daarnaast staat voor woensdagnacht het derde debat tussen Clinton en Trump op de planning. Volgens de meest recente peilingen heeft Trump een flinke achterstand op Clinton, en wordt het laatste debat tussen beide kemphanen een alles of niets debat voor Trump.
Donderdag komt de ECB bij elkaar. De meningen over de uitkomst van deze bijeenkomst verschillen nogal. Zo stellen enkele analisten dat Draghi bekend zal gaan maken het monetaire vezrruimingsprogramma te verlagen, tot verlening én uitbreiding van het programma. Vandaag verschijnt er in ieder geval een nieuwsbericht in de Financial Times die in het voordeel spreekt van een verlaging van het programma; de inflatie in de eurozone is onverwachts gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 2 jaar.
Vrijdag wordt er vooral uitgekeken naar het besluit van kredietbeoordelaar DBRS over Portugal. De Canadese kredietbeoordelaar heeft afgelopen week al zijn zorgen geuit over de banken in Portugal. Indien DBRS overgaat tot een verlaging van de kredietbeoordeling voor Portugal tot ‘junk’, kan de Europese Centrale Bank onder de huidige regels geen Portugese leningen meer opkopen. Ook het onderpand voor Portugese banken om te lenen bij de ECB wordt minder waard. Dit kan er voor zorgen dat de rente sterk zal oplopen.
Het Zuid-Europese land kampt met een lage groei, een schuld van 130% van het bbp, en met een bankencrisis. De banken hebben samen slechte leningen op de balans staan ter waarde van €30 miljard. Belastinggeld is reeds aangewend om een aantal banken van een ondergang te redden, terwijl de grootste bank, Caixa Geral de Depósitos, een kapitaalinjectie heeft gehad van €5 miljard.