Uit een bericht dat gisteren in Duitse media is verschenen blijkt dat Deutsche Bank een uitleververzoek van fysiek goud heeft afgewezen om onduidelijke redenen.
Het verhaal draait om ETF-fonds Xetra-Gold. Beleggers die bij dit fonds goud ETF’s kopen, hebben volgens het prospectus en de beschrijving op de website recht op uitlevering van fysiek goud wanneer zij dit wensen. Volgens de cijfers is sinds de introductie van het fonds in 2007, 900 keer gebruik gemaakt van dit recht waarbij 4.5 ton fysiek goud werd uitgeleverd. Volgens het prospectus gaat Deutsche Bank om uitlevering van de fysieke baren.
Echter, bij het meeste recente verzoek van een client om uitlevering van fysiek goud, heeft de bewaarder van het edelmetaal (Deutsche Bank) in een reactie laten weten dat het niet kan voldoen aan dit verzoek.
Nadat het nieuws werd opgepikt door ZeroHedge heeft Xetra Gold in alle paniek snel een reactie geplaatst. Zo stelt Xetra Gold op haar website in een reactie dat klanten nog steeds gebruik kunnen maken van het recht om uitlevering van fysiek goud.
Echter, fysiek goud kan alleen worden geleverd door het bankkantoor waarop de belegger zijn effectenrekening heeft afgesloten. Indien het desbetreffende bankkantoor dus geen fysiek goud heeft, dan dien je contact op te nemen met Deutsche Börse Commodities. Een joint venture tussen Deutsche Börse en Deutsche Bank, Commerzbank en een aantal andere banken en goudsmelters.
De vraag bij wie de fout ligt en of er überhaupt nog fysiek goud ligt bij Deutsche Bank, zijn op basis van bovenstaande niet vreemd. Daarnaast is dit het zoveelste incident waaruit blijkt dat je als belegger in een goud ETF letterlijk alleen op papier goud bezit.
En voor beleggers die in het fonds van Xetra Gold zitten, heeft Tyler Durden, een van de auteurs bij ZeroHedge het volgende advies: “anyone who wants to easily convert their Xetra-Gold holdings into physical gold – at least for clients of Deutsche Bank – can do so only by selling their shares, and then buying gold coins or bars directly elsewhere.”
De vraag die dan rest is wat dan nog de toegevoegde waarde is van een goud ETF..