Vanavond presenteert de Europese Bankenautoriteit (EBA) de resultaten van de stress test voor Europese banken. Tijdens deze stresstest worden de 51 grootste banken uit 15 lidstaten onderworpen aan verschillende onderzoeken. Deze banken zijn samen goed voor 70 procent van de Europese financiële sector.
Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 kwamen veel banken in financiële moeilijkheden. Zo werd onder andere ABN Amro door de Nederlandse overheid overgenomen om er voor te zorgen dat de bank niet om zou vallen. Mede hierdoor groeiden de staatschulden van veel Europese landen, en dit zorgde voor nieuwe problemen.
Aan deze constructie van banken redden moet een einde komen, en hiervoor werd de bankenunie in het leven geroepen. Dit werd gepresenteerd als een toezichtsysteem met drie functie: Europees toezicht op banken, een afwikkelingsmechanisme voor banken die omvallen én een Europees depositogaranatiestelsel.
De EBA is de onafhankelijke (moet wel verantwoording afleggen aan het Europees Parlement) toezichthouder die dit toezicht moet verzorgen. De organisatie heeft als doel tweejaarlijks de banken die minstens 30 miljard euro aan bezittingen hebben te onderwerpen een stresstest. De eerste test vond plaats in 2010. De tweede in 2011, het jaar dat de EBA werd opgericht, en de derde in 2014.
Stresstest 2016
Dit jaar worden er 51 banken onderworpen aan de stresstest. Dit zijn er minder dan bij eerder edities waarbij in 2014 123 banken werden getest, en in 2011 90 stuks. In 2011 zakten 8 van de 90 onderzochte banken; 5 Spaanse, 2 Griekse en 1 Oostenrijkse. In 2014 haalden 25 banken de test niet. Onder deze banken zaten 9 Italiaanse banken waaronder Banco Monte Paschi di Siena, 3 Griekse banken en 2 banken uit Belgie.
Ook vanavond wordt er voornamelijk uitgekeken naar hoe Italiaanse banken zullen presteren tijdens de stresstest. De banken in Italië hebben gezamenlijk 360 miljard euro aan slechte leningen op hun balans. Volgens Joshua Anderson, algemeen directeur van PIMCO, zijn er drie mogelijkheden om de banken in Italië te redden. Een bail-in, doormodderen of een herkapitalisatie met goedkoop geld. Waarschijnlijk lukt een redding alleen met een combinatie van deze opties.
Daarnaast zal er ook worden uitgekeken naar Deutsche Bank en Commerzbank. Volgens het IMF is Deutsche Bank het grootste risico voor het financiële systeem ter wereld. Vooral de enorme derivatenportefeuille op de balans baart het IMF zorgen.