Superbelegger George Soros draait dit jaar weer aan de knoppen bij zijn family office. Reden hiervoor is dat de miljardair bezorgd is over de vooruitzichten van de wereldeconomie en het risico dat grote markt verschuivingen zomaar kunnen plaatsvinden.
Soros, inmiddels 85 jaar, houdt zich bezig met datgene waar hij bekend mee is geworden: munt slaan uit economische crises. Dit doet hij voornamelijk door het afdekken van risico’s om op deze manier een harde landing van de financiële markten op te vangen. De tachtigjarige filantroop, die een fortuin heeft opgebouwd van 24 miljard dollar door slim te investeren, zet grote vraagtekens bij de wereldeconomie en in het bijzonder China.
In april, stelde Soros dat de schuld van China lijkt op die van de Verenigde Staten in 2007/2008, voordat de financiële markten instortte. Het grootste gedeelte van het geld dat banken in China in de economie pompen is nodig om slechte leningen af te dekken en verliesgevende bedrijven levend te houden, volgens Soros.
Begin dit jaar, stelde Soros dat een harde landing van China vrijwel onvermijdelijk was. Ook voegde hij hieraan toe dat een dergelijke gebeurtenis zal zorgen voor een wereldwijde deflatoire druk en een daling van de aandelenmarkten.
Ook over de Europese Unie is Soros somber. Hij stelt dat een Brexit van het Verenigd Koninkrijk zo goed als zeker zal leiden naar het uiteenvallen van van Europa. Ook de vluchtelingencrisis en de nog steeds onopgeloste Griekse crisis zijn hoofdpijndossiers voor Europa.
Soros heeft met het oog op een ‘meltdown’ van de wereldeconomie reeds meer dan een kwart van zijn portefeuille van Amerikaanse aandelen verkocht, en dit ingeruild voor goud. Ook de voormalige chief-strategist van Soros, miljardair Stan Druckenmiller, is het eens met deze stelling. Voor hem is goud op dit moment zijn grootste cash allocatie, puur vanwege de experimenten van centrale banken met negatieve rentes.