Europese Inflatie
Voor het eerst sinds 2009 is er een negatieve inflatie in Duitsland. Vrijdag maakte de Duitse statistiekbureau bekend dat de inflatie in januari is gezakt naar min 0,3 procent op jaarbasis. Ook het Europese statistiekbureau Eurostat meldt dezelfde dag op basis van een schatting dat de inflatie in de eurozone min 0,6 procent bedraagt. In december bedroeg de inflatie in de eurozone min 0,2 procent. Zowel Duitsland als de eurozone wijzen voornamelijk naar de daling van de olieprijs als schuldige voor de bijzonder slechte cijfers.
De eurozone is huiverig voor deflatie; een langere periode van prijsdalingen die een rem kunnen zijn op de economische groei. Vandaar dat Draghi afgelopen week het opkoopprogramma aankondigde om de inflatie te stimuleren, deze moet volgens de Europese Centrale Bank richting de 2 procent.
Griekenland
Vrijdag bezocht minster Dijsselbloem het nieuwe Griekse kabinet in Athene. Dijsselbloem bracht als voorzitter van de eurogroep een kennismakingsbezoek aan nieuwe Griekse premier. Het kabinet van premier Tipras wil bezuinigingen terugdraaien en met Europa onderhandelen over het kwijtschelden van een deel van de schulden. De minister benadrukte tijdens het gesprek dat Griekenland zich aan de oude afspraken moet houden wat betreft het terugbetalen van de schuld die het heeft uitstaan bij de eurolanden.
De nieuwe Griekse regering trekt zich niets van de woorden van Dijsselbloem en liet vrijdag weten dat het niets meer te maken wil hebben met de trojka en is tevens niet van plan de lopende afspraken met de geldschieters van de Europese Unie en het IMF te verlengen. De nieuwe Griekse regering heeft in een kort tijdsbestek reeds laten zien dat het geen halve maatregelen neemt voor wat betreft de verkiezingsbeloftes die aan het Griekse volk zijn gedaan. Zo heeft de nieuwe Griekse regering afgelopen woensdag de privatisering stopgezet van verschillende bedrijven stopgezet. Tegelijkertijd kondigde de regering van premier Tsipras aan het minimumloon te verhogen en krijgen sommige ontslagen ambtenaren hun baan terug.
Ondertussen lijken steeds meer partijen zich te bemoeien met wat inmiddels een impassé mag worden genoemd. Frankrijk stelt dat er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt tussen Griekenland en de schuldeisers. Dit heeft de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, zondag tijdens een ontmoeting met de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis laten weten. Het land is tevens bereid als bemiddelaar op te treden tijdens de onderhandelingen.
Zelfs president Obama bemoeit zich met het hoofdpijndossier. Obama stelt dat er niet teveel druk op Griekenland moet worden uitgeoefend, gezien de economische en politieke situatie in het land. Volgens Obama moet Griekenland snel hervormingen door moeten voeren, maar dit zal niet gaan zolang beide partijen (Griekenland en de EU) geen compromissen doen.
De Griekse premier Tsipras heeft dit weekend een poging gedaan om de relatie met de schuldeisers te herstellen en beloofde dat het land zijn schulden aan de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terug te zullen betalen. Zijn partner, de minister van Financiën Yanis Varoufakis stelt vandaag voor om de staatsschuld om te ruilen voor een nieuwe lening, die alleen rentedragend is wanneer de Griekse economie groeit, een soort eeuwige lening.
De Europese Centale Bank lijkt zich echter niets aan te trekken van Obama’s woorden en het schaakspel van Griekenland. De centrale bank dreigt zelfs met het stopzetten van het steunprogramma aan Griekenland. Dit programma loopt eind deze maand af, en zal Griekenland verplichten op de kapitaalmarkt geld te gaan lenen tegen veel hogere rentes indien het niet wordt verlengd.
Rusland
De centrale bank van Rusland heeft vrijdag geheel onverwacht de rente verlaagd van 17 naar 15 procent in een poging de recessie die Rusland teistert sinds Europa en de VS het land hebben opgezadeld met sancties, te bestrijden. Als reactie op de aankondiging van de centrale bank daalde de koers van de roebel met 3 procent.
De ministers van Buitenlandse zaken uit de EU-landen hebben donderdag tijdens een spoedzitting in Brussel bekendgemaakt dat de Europese sancties tegen Rusland met 6 maanden worden verlengd. De huidige sancties zouden in maart van dit jaar aflopen. De regeringsleiders van de EU-landen moeten zich nog wel over het besluit uitspreken. Dit zal gebeuren tijdens de Europese top op 12 februari.
Premier Tsipras van Griekenland zorgde aanvankelijk nog voor onrust door publiekelijk te stellen dat de kloof tussen Europa en Rusland niet groter mag worden. Uiteindelijk heeft Athene ingestemd met het verlengen van de sancties. Wanneer Griekenland tegen had gestemd dan zou het verlengen van de sancties niet mogelijk zijn. De EU-landen moeten namelijk unaniem stemmen over deze maatregel.
De Griekse premier geeft hiermee wel een signaal af, een signaal waaruit blijkt dat de Grieken niet meer alles slikken wat hen wordt opgelegd door de eurozone en dat zij een eventuele toenadering tot Rusland niet bij voorbaat zullen weigeren. De Russian Times meldt inmiddels ook dat de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft gezegd dat wanneer Griekenland bij de Russen aanklopt voor een financiering, zij dit in overweging zullen nemen.
Gister kwam het bericht uit Amerika naar buiten wat wellicht voor grote destabilisatie van de wereldwijde economie en politieke verhoudingen kan gaan zorgen. Een vertegenwoordiger van Obama zegt dat de Verenigde Staten overweegt om wapens te leveren aan Oekraïne. Tot nu toe mijdt de VS deze stap, omdat het niet via een omweg in oorlog verzeild wil raken met de Russen.
Overigens zit Rusland niet stil om de steeds zwakker wordende roebel te verdedigen. Zo is gebleken dat het land in 2014 kampioen was in het aankopen van goud: Rusland kocht 152 ton goud in een jaar, een derde van alle goudaankopen door centrale banken en een stijging van 123 procent ten opzichte van het jaar 2013.
Edelmetalen
De laatste week van januari bleek geen goede week te zijn voor beleggingen. Zo moest zilver een gedeelte van de winst inleveren en daalden platina in zowel euro’s als dollars. Desondanks hebben edelmetalen in de eerste maand van dit jaar een uitstekende prestatie geleverd. Zo heeft goud in slechts een maand een rendement van bijna 16 procent opgeleverd in euro’s en 8 procent in dollars. Zilver verslaat zijn grote broer met een rendement van bijna 17 procent en 9 procent in dollars. De AEX index behaalde ook een mooi resultaat met (hulp van Draghi) een rendement van 6,6 procent.