Gisteravond bleek uit de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve, dat een verhoging van de rentetarieven in de Verenigde Staten voorlopig uit zal blijven. Een verhoging zal volgens de centrale bank sowieso niet voor april dit jaar plaatsvinden.
De Federal Reserve sprak wederom bezorgd over het lage inflatieniveau, dat nu al 31 maanden op rij onder de inflatiedoelstelling van 2 procent ligt. De Federal Reserve houdt de rente al sinds eind 2008 op een historisch laag niveau om de economie te ondersteunen. De positieve vooruitzichten voor de economie in de VS brengen het moment waarop de centrale bank een eerste stap richting een renteverhoging steeds dichterbij. Analisten verwachten dat aan het einde van het tweede kwartaal de eerste renteverhoging zal worden doorgevoerd.
De euro is vandaag gezakt tot het laagste niveau sinds eind 2005 ten opzichte van de dollar. De munt is nu voor het eerst in ruim 9 jaar onder de $ 1,18 gedoken. De verdere daling van de euro hangt samen met het herstel van de Amerikaanse economie en de aanstaande renteverhoging die dit jaar zal plaatsvinden. In Europa maakt men zich juist op voor nieuwe stimuleringsregelingen in de vorm van Quantitative Easing om de zeer lage inflatie – en sinds gister een deflatie van -0,2 – te stimuleren. Door deze ontwikkeling wordt de dollar steeds aantrekkelijker voor investeerders en moet de euro in waarde inleveren tegenover de dollar.
Ook de Bank of England liet zojuist weten het rentetarief ongewijzigd te laten en deze te houden op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De Britse rente staat al ruim 5 jaar op dit niveau. Het besluit om de rente niet te verhoging wordt niet als verassing gezien. De verwachting is dat de Bank of England in de loop van het jaar de rente zal gaan verhogen. Tevens liet de centrale bank weten de omvang van het economische steunbeleid dat het heeft uitgerold in september 2009 en deze in de afgelopen jaren heeft verhoogd tot £ 375 miljard, ongewijzigd te laten.