Ook De Nationale Bank van België onderzoekt of en hoe de Belgische goudreserves kunnen worden teruggehaald naar eigen land. Dat stelt de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, aan het Vlaamse VTM Nieuws.
België heeft meer dan 80% van totale goudreserves verkocht
België heeft grote hoeveelheden van haar goudvoorraad verkocht voorafgaand aan de invoering van de euro. In totaal heeft het land meer dan 1000 ton goud verkocht vanaf 1978. De opbrengsten werden gebruikt om de overheidsschuld in vreemde valuta te verlagen. Hieronder een overzicht van de afname van de Belgische goudvoorraad.
- 22 Maart, 1989: aankondiging verkoop van 127 ton goud.
- 17 Juni, 1992: aankondiging verkoop van 202 ton goud.
- 24 April, 1995: aankondiging verkoop van 175 ton goud.
- 27 Maart, 1996: aankondiging verkoop van 203 ton goud.
- 18 Maart, 1998: aankondiging verkoop van 299 ton goud.
België bezit op dit moment nog maar 227,5 ton goud. Het grootste gedeelte hiervan ligt opgeslagen bij de Bank of England. Een veel kleinere hoeveelheid wordt aangehouden bij de Bank of Canada en bij de Bank voor Internationale Betalingen. Een zeer beperkte hoeveelheid ligt opgeslagen bij de Nationale Bank van België.
Het terughalen van al het goud is niet eenvoudig volgens Luc Coene. Hij stelt dat er rekening moet worden gehouden met praktische problemen rondom het vervoeren van het goud met alle risico’s van dien. Daarnaast dient België een nieuw veiligheidssysteem op te zetten om het goud te bewaken, terwijl dat nu wordt gedaan door andere partijen.
België is dus, na Duitsland, Nederland, Zwitserland en Frankrijk het zoveelste land wat terughoudender wordt en nadenkt over de eigen goudvoorraden.