Begin deze maand werd bekend dat toezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een schikking naderen met een aantal grote internationale banken over manipulatie van valutakoersen, waaronder de Zwitserse bank UBS. De Financial Times meldt dat de schikking mogelijk ook betrekking heeft op het wangedrag van handelaren in edelmetalen.
Het Britse dagblad beroept zich op bronnen dichtbij de onderhandelingen tussen de banken en de toezichthouders. Alleen al het Britse boetebedrag zal volgens de Financial Times uitkomen op 1,9 miljard euro. Bij de gesprekken met de Britse toezichthouders zouden behalve UBS ook de Britse banken Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland betrokken zijn, en de Amerikaanse Citigroup, JP Morgan Chase en Bank of America Merill Lynch.
Banken reserveren miljarden voor toekomstige rechtszaken
Het lijkt er op alsof banken tegenwoordige meer bezig zijn met juridische onderhandelingen en schikkingen dan het doel waarvoor ze in eerste instantie zijn opgezet, bankieren. Uit een onderzoek naar aanstaande schikkingen van de grote banken is gebleken dat Goldman Sachs, Credit Suisse, Barclays, JP Morgan Chase, Deutsche Bank, RBS, Citigroup, HSBC, UBS en Bank of America Merill Lynch een totaalbedrag van 15,2 miljard dollar hebben gereserveerd voor aanstaande schikkingen.
Dit bedrag is dus zonder de bedragen die reeds zijn betaald voor schikkingen. Sinds 2010 heeft JP Morgan Chase reeds $ 31 miljard dollar besteed aan rechtszaken en schikkingen. Dat is meer dan de helft van de netto winst over de afgelopen periode ($ 57,5 miljard).
De tijd waarin banken bezig zijn met het aanvechten van dergelijke rechtszaken en schikkingen kunnen niet worden gebruikt voor primaire zaken waar banken voor zijn opgericht, waaronder het verlenen van kredieten en het ondersteunen van bedrijven. Gezien de huidige staat van de wereldeconomie zijn de bedragen die worden aangewend voor juridische verdediging ronduit deprimerend.
Overigens laten banken als JP Morgan Chase en Credit Suisse in hetzelfde onderzoek weten dat de uiteindelijke factuur nog veel hoger kan uitvallen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…