Bij het uitbreken van een crisis wordt altijd de evolutie van de goudprijs nauwlettend in de gaten gehouden. De Oekraïne-crisis is er tot op heden echter nog niet in geslaagd om de prijs van goud flink te doen laten stijgen. Een troy ounce is weliswaar duurder geworden, maar van een ware explosie is zeker nog geen sprake.
Een militair ingrijpen van Rusland in Oekraïne is de afgelopen dagen realistischer geworden. De Russische Federatieraad gaf president Vladimir Poetin toestemming om de veiligheid van Russische burgers in Oekraïne en militaire belangen te beschermen. Daarnaast heeft het parlement van de Krim unaniem besloten om zich aan te sluiten bij Rusland.
Beleggers hebben een grote hekel aan dergelijk nieuws. Uit historische data blijkt dat de koersen van aandelen dalen en de koersen van commodities als goud en olie juist stijgen bij oorlogsdreiging. Met militaire actie is beursherstel vaak aanstaande.
1991: Operatie ‘Dessert Storm’
In de twee weken voor het begin van de de verdrijving van Irak uit Koeweit, daalde de S&P 500 met bijna 5 procent en steeg de olieprijs met 12,5 procent. De goudprijs steeg met 8 procent.
2003: Irak-oorlog
In de drie maanden voor de feitelijke aanval op Irak op 19 maart 2003, als reactie op de mogelijke ontwikkeling van nucleaire wapens door Saddam Hoessein, was olie 40 procent duurder geworden. De S&P 500 daalde 11 procent. Goud steeg in de periode maart 2003 tot maart 2004 met 28 procent.
Enkele analisten stellen dan ook dat goud oorlog kan ”ruiken” en hierop inspeelt. Bekijk hieronder hoe de prijs van goud omhoog schoot nadat bekend werd dat de Krim via een referendum unaniem heeft besloten zich aan te sluiten bij Rusland.